Blogosfera

Profesor Bogdan Chazan stracił posadę dyrektora szpitala im. Świętej Rodziny w Warszawie

Data dodania: 2014-07-09 13:42

A jednak. Profesor  stracił posadę dyrektora szpitala im. Świętej Rodziny w Warszawie. Taką decyzję podjęła prezydent Warszawy, po zapoznaniu się z raportem dotyczącym „rumieniowej” decyzji o odmówieniu przeprowadzenia aborcji i nie wskazaniu lekarza, który mógłby to zrobić.

prof. Bogdan Chazan

Raportu Ministerstwa Zdrowia nie zostawił „suchej nitki” na dyrektorze szpitala. Z analizy krajowego konsultanta ds. ginekologii wynikało, że w Szpitalu im. Świętej Rodziny popełniono rażące błędy medyczne, a Chazan powoływał się na „klauzulę sumienia” w imieniu całej placówki. Nie poinformował także pacjentki o tym, który lekarz może wykonać aborcję, a zdaniem prof. Stanisława Radowickiego istniały medyczne wskazania do wykonania takiego zabiegu.

Reasumując, były już dyrektor złamał prawo, a dokładnie art. 39 ustawy o zawodzie lekarza. Zdecydowano także o nałożeniu na szpital kary w wysokości 70 tysięcy złotych, a wyniki kontroli przekazano również do prokuratury. Dostrzegam (tak samo jak większość Polaków – co pokazały badania CBOS) bardzo niepokojące zjawisko, polegające na podpisywaniu przez lekarzy tzw. „klauzuli sumienia”, a którego jednym z negatywnych skutków jest właśnie „sprawa profesora Chazana”, lekarza, który w myśl jakiejś niezrozumiałej ideologii, opierając się na „klauzuli sumienia”, złamał prawo i doprowadził do przyjścia na świat ciężko okaleczonego dziecka, skazując je tym samym na powolne, trwające być może nawet miesiącami katusze, które i tak skończą się jego śmiercią.

Z wielkim szacunkiem odnoszę się do lekarzy i pielęgniarek, ale decydując się na taki zawód, zdecydowali się również na przestrzeganie polskiego prawa, a ich wiara, przekonania, czy ideologia, dopóki nie zagrażają pacjentowi, są ich prywatną sprawa. Jednak w przypadku, gdy swoje prywatne przekonania stawiają ponad prawem i dobrem pacjenta, problem robi się bardzo poważny i publiczny.

Na koniec warto odnieść się do komentarza Tomasza Terlikowskiego, który na Twitterze tak skomentował decyzję Prezydent Warszawy o odwołaniu Chazana: „HGW właśnie pokazała, że nauczanie Kościoła ma gdzieś. To ważny sygnał dla katolików. Na tę osobę katolicy głosować nie mogą”.

Ja sparafrazowałbym to w sposób następujący: „HGW właśnie pokazała, że Polska nie jest państwem wyznaniowym, a prawa przestrzegać muszą wszyscy. To bardzo ważny sygnał –

- członek Rady Narodowego Funduszu Zdrowia w Gdańsku.